Motiv odrastanja u socijalizmu u suvremenoj hrvatskoj i češkoj prozi - Ivanković, Katica, bohemistica (Array, 2013)
Pogled unatrag prema razdoblju socijalizma nezaobilazan je motiv i hrvatske i češke tranzicijske proze. Riječ je o politički i društveno prevladanom razdoblju i u tom kontekstu u pravilu kritiziranom. Do stanovite mjere takva percepcija doba socijalizma postaje okvir za njegovo beletriziranje u bivšim socijalističkim zemljama. No, motiv odrastanja, djetinjstva i mladosti, emocionalnog i intelektualnog sazrijevanja i uklapanja u društvo, u pravilu je obojen nostalgičnim tonom, prekriven patinom sućuti i solidarnosti s nježnom dobi. Tako prisjećanje na odrastanje u socijalizmu potiče proturječne emocije koje se dadu raznoliko artikulirati, što je uvjetovano sredinom, žanrom, autorskim senzibilitetom. Referat se bavi hrvatskim i češkim autorima različitih generacija, koji se izražavaju u različitim žanrovima, imaju različite tematske preokupacije, pripadaju različitim književnim strujama, a odrastanje u socijalizmu zahvaćaju kao središnji ili periferni motiv.