Uloga kućnih ljubimaca u emocionalno-socijalnom razvoju djece predškolske dobi - Keresteš, Gordana (Array, 1995)
U radu je dan pregled istraživanja povezanosti emocionalno-socijalnog razvoja u predškolskoj dobi s prisutnošću kućnog ljubimca u djetetovoj obitelji i kvalitetom odnosa dijete-ljubimac. U prvom dijelu rada prikazani su teorijski i metodološki temelji istraživanja uloge kućnih ljubimaca u razvoju djece predškolske dobi. U drugom dijelu rada opisani su najčešće utvrđeni pozitivni (porast empatije, socijalne kompetentnosti, odgovornosti, samopoštovanja i percipirane socijalne podrške) i negativni (povećan stres i tugovanje zbog bolesti i smrti kućnog ljubimca, neugodne emocije izazvane percepcijom odbacivanja od strane ljubimca) ishodi odrastanja uz kućnog ljubimca u predškolskoj dobi. Raspravljene su i razlike u ulozi kućnog ljubimca u djetetovu razvoju povezane s djetetovim temperamentom, spolom i dobi te vrstom kućnog ljubimca te je upućeno na potrebu za daljnjim istraživanjima uloge kućnih ljubimaca u emocionalno-socijalnom razvoju.