Analiza utjecaja na znanje plivanja kod studenata Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Fučkar Reichel, Ksenija; Špehar, Natalija; Gošnik, Jelka (2012)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj nekih osoba na znaje plivanja tijekom odrastanja kod studentica i studenata. Pretpostavka je da osobe koje okružuju dijete u dobra odrastanja ne utječu u jednakoj mjeri na znanje plivanja te smo željeli utvrditi tko i koliko ima utjecaj na znanje plivanja. Ponuđene varijable su: roditelji, baka i djed, sestra i/ili brat, prijatelji, profesori u osnovnoj školi, profesori u srednjoj školi i učitelji u školi plivanja. Također smo željeli utvrditi postoji li statistički značajna razlika između studentica i studenata. Istraživanje je provedeno na uzorku od ukupno 574 studenta ( 372 (64, 81%) studentica i 195 (33, 97%) studenata) prve godine Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz rezultata je vidljivo da roditelji imaju najveći utjecaj na znanje plivanja kako na ukupnu populaciju tako i promatrano odvojeno za žensku i mušku populaciju studenata nakon čega slijede prijatelji (srednje vrijednosti utjecaja 1, 89 za studentice i 2, 37 za studente). Rezultati t testa su pokazali da je jedina statistički značajna razlika na razini značajnosti p<0, 05 između studenata i studentica nađena za utjecaj braće i sestara na znanje plivanja. Rezultati Newman-Keuls testa kojim je testirana razlika između utjecaja pojedinih osoba na znanje plivanja ukupne populacije studenata su pokazali statistički značajnu razliku između utjecaja većine osoba uz izuzetak razlike između utjecaja sestra i/ili brat i prijatelja (p=0.991867).
HRV