Validacija skale procjene plivačkog znanja na populaciji studenata/ica Prirodoslovno- matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Fučkar Reichel, Ksenija (Array, 2012)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi validaciju skale 1 kriterija plivačke sigurnosti u vodi koja se dijeli u 5 kategorija i novokonstruirane skale 2 sastavljene od 12 tvrdnji s višestrukim izborom odgovora od 1 do 5 (ne znam, slabo, osrednje, dobro, izrazito dobro) kojima studenti subjektivno procijenjuju razinu znanja plivanja. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku od ukupno 574 studenta ( 372 studentica i 195 studenata) prve godine Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ocijenjenih je sljedećih 12 tvrdnja o znanju plivanja: plutanje, držanje otvorenih očiju pod vodom, plivanje u dubokoj vodi, skok na noge i na glavu, prelazak iz vodoravnog položaja u okomiti i obrnuto, ronjenje, izranjanje predmeta s dna, plivanja prsno, kraul, leđno i delfin. Veliki broj studenata koje na ovaj način možemo svrstati u kategorije neplivača ili poluplivača svakako je zabrinjavajuća. Da bi se ovaj problem mogao riješiti potrebno ga je promatrati na razini visokih učilišta i omogućiti svim studentima provjeru plivanja, kako bi se za neplivače napravila škola plivanja, usprkos velikim materijalnim ograničenjima i velikom broju studenata.