Partnerski odnosi i kvaliteta života LGBT osoba u Hrvatskoj - Žegura, Iva (Array, 2012)
Ovo istraživanje je jedno od prvih u Hrvatskoj koje se bavi psihološkim aspektima LGBT osoba i istospolnih veza. U prvoj fazi istraživanja, čije ćemo rezultate prikazati, željeli smo dobiti što vjernije podatke o fenomenologiji partnerskih odnosa u LGBT zajednici kod nas i s time povezanom kvalitetom života. Ti su podaci relevantni iz više razloga ; oni nam omogućuju usporedbu s podacima dobivenim u drugim zemljama, ali možda još važnije, mogu pridonijeti stvaranju i poticanju pozitivnih psihooških praksi u radu s homoseksualnim osobama. Cilj ovog dijela istraživanja bio je utvrditi razlikuje li se (i kako) kvaliteta života ovisno o seksualnoj orijentaciji pojedinca te o tome je li osoba u vezi, u kakvom je obliku partnerske zajednice i u kojoj mjeri doživljava socijalnu podršku vezi. Usmjerili smo se na osobe koje su trenutno u vezi te ispitali učestalost pojedinih tipova partnerskih zajednica u LGBT zajednici i funkcioniranje tih odnosa u kontekstu šire sredine u kojoj partneri žive. S tim u vezi ispitali smo tko sve zna i tko podržava sadašnju istospolnu vezu naših sudionika, te utvrdili kako je to povezano s načinima zajedničkog provođenja vremena i ponašanjem partnera među prijateljimai drugim bliskim osobama koje podržavaju vezu, kao i s ponašanjem u javnosti. Također smo, nadovezujući se na aktualnu raspravu o Zaknu o medicinski potpomognutoj oplodnji, pitali sudionike koji su u vezi imaju li djecu, odnosno žele li imati djecu te kako to planiraju ostvariti. Ovi nam podaci nude jedinstven uvid u specifične izazove s kojima se susreću LGBT parovi u Hrvatskoj danas.