Deklarativno znanje studenata/ica Filozofskog fakulteta u Zagrebu o dopingu - Oreb, Ivan; Kosalec, Vanesa; Duraković, Din Gošnik, Jelka (2013)
Svjetska antidopinška agencija - WADA je neovisna međunarodna organizacija stvorena za promicanje, koordiniranje i praćenje borbe protiv dopinga u sportu širom svijeta. U Hrvatskoj djeluje hrvatska agencija za borbu protiv dopinga zvana - HADA. U ovom istraživanju sudjelovalo je 811 brucoša i brucošica prve godine preddiplomskog studija Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Za potrebe ovog rada obrađena je 1 varijabla modificiranog „kviza znanja WADA i HADA“ 1, 2, 7 koji sadrži 27 tvrdnji. Ispitanici su rješavali kviz znanja o dopingu, odnosno odgovarali na točnost/netočnost pojedinih tvrdnji. Dobiveni rezultati pokazali su da dosta studenata/ica ima određenu količinu znanja o dopingu. Većina ih zna što je WADA i koja je njena uloga, znaju što je sportašima dopušteno a što nije i da je kažnjiva upotreba nedopuštenih sredstava. U nešto nižem postotku poznaju proceduru uzimanja uzoraka i ulogu ovlaštenih laboratorija. Smatraju da sportaši podmetanjem uzoraka mogu izbjeći kaznu i kako sportaši s invaliditetom mogu uzimati bilo koji lijek. Također u istom postotku misle da neće biti kažnjen dopingirani sportaš koji odmah prizna krivnju. Možemo zaključiti kako 1/3 ispitanika smatra da se u sportu može varati na doping testovima i da nema značajne kazne ako se sportaš koji je pao na doping testu pokaje za svoje djelo.
Projekt MZOS
HRV