Jezična karakterizacija u Travničkoj hronici Ive Andrića - Alerić, Marko (2013)
Važan književni postupak u izgradnji književnih likova koji će kasnije doći do izražaja u njihovoj interpretaciji jest i njihova jezična karakterizacija. U dijalozima i monolozima, posredstvom leksika, oblika, rečenične strukture, ritmičkog ustrojstva govora i dr., likovi otkrivaju vlastitu socijalnu, intelektualnu, etičku, psihološku dimenziju. U radu će biti proučeni i prikazani načini jezične karakterizacije u Travničkoj hronici Ive Andrića. Bit će istraženo i navedeno kojim se jezičnim sredstvima Andrić služi u oblikovanju navedenih likova (na razini izraza i na razini sadržaja) kako bi prikazao njihove karaktere i neposredno i/ili posredno iskazao i svoj odnos prema njima i njihovu djelovanju.