Konformizam i glazbene preferencije adolescenata - Užarević, Filip (Array, 2012)
Konformizam se često povezuje s razdobljem adolescencije jer je u tom razdoblju važno identificiranje s određenom grupom što se često manifestira kroz odabir i preferenciju glazbe. U ovom istraživanju smo željeli provjeriti jesu li broj i popularnost glazbenih stilova koje adolescenti preferiraju povezani s njihovim konformizmom, te dobiva li se ta povezanost i za različite aspekte glazbenih preferencija, konkretno sviđanje i slušanje određenog glazbenog stila. Podaci su prikupljeni u sklopu XX. Ljetne psihologijske škole Filozofskog fakulteta u Zagrebu na 219 srednjoškolaca (54, 8% ženskog spola ; M=15, 7, SD=0, 45). Za potrebe ovog istraživanja korišteni su rezultati na Šiberovoj (1984) ljestvici konformizma i odgovori na pitanja sviđa li se sudioniku i sluša li 18 regionalnih stilova uključenih u istraživanje. U skladu s hipotezom da će adolescenti viši na konformizmu preferirati (sviđanjem i slušanjem) veći broj glazbenih stilova i glazbene stilove koji su popularniji, dobivene su statistički značajne pozitivne korelacije između konformizma i broja, te konformizma i popularnosti regionalnih glazbenih stilova koji su se adolescentima sviđali i koje su slušali.