Nasilničko ponašanje prema vršnjacima i depresivnost u djece osnovnoškolske dobi - Majvald Bjedov, Irena (Array, 2012)
Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na to kako su problemi nasilničkog ponašanja među djecom povezani s mentalnim zdravljem djece koja sudjeluju u nasilju. Djeca koja su sudionici u nasilničkom ponašanju imaju problema u psihosocijalnoj i emocionalnoj prilagodbi, a imaju i više zdravstvenih problema od djece koja nisu uključena u nasilje. Istraživanja pokazuju kako bilo koji oblik sudjelovanja u međuvršnjačkom nasilju (kao žrtva ili kao nasilnik) povećava vjerojatnost pojave depresije, ozbiljnih suicidalnih namjera i broj pokušaja samoubojstva. Cilj ovog rada je bio istražiti odnos između sudjelovanja u nasilničkom ponašanju prema vršnjacima i depresivnosti učenika viših razreda osnovne škole. U istraživanju je sudjelovalo 299 učenika (161 djevojčica i 138 dječaka) polaznika 5. do 8. razreda osnovne škole. Izloženost nasilju među vršnjacima i vršenje nasilja ispitano je pomoću Olweusovog Upitnika nasilnik/žrtva (1998), a depresivnost Ljestvicom dječje depresivnosti (CDI, Kovacs, 1980). Za svakog učenika izračunat je indeks izloženosti nasilju te indeks vršenja nasilja nad vršnjacima, te su učenici podijeljeni u 4 kategorije ovisno o svojoj ulozi u nasilju: nasilnici, žrtve, istovremeno žrtve i nasilnici te neuključeni učenici. U istraživanju je utvrđena značajna pozitivna povezanost između izloženosti nasilju i depresivnosti, kao i između vršenja nasilja nad vršnjacima i depresivnosti. Rezultati depresivnosti u ovisnosti o ulozi učenika u međuvršnjačkom nasilju su pokazali kako su djeca nasilnici značajno depresivnija od skupine djece neuključene u nasilje. Također, djeca koja su istodobno nasilnici i žrtve su značajno depresivnija od skupine djece neuključene u nasilje kao i djece žrtvi međuvršnjačkog nasilja. Razlika u depresivnosti između skupine neuključene djece i žrtvi nije utvrđena iako se značajna razlika očekivala. Dobiveni podaci upućuju na važnost prepoznavanja depresivnosti i ostalih teškoća mentalnog zdravlja školske djece sve kako bi se obuhvatnije pristupilo prevenciji i tretmanu nasilničkog ponašanja među djecom.