Odnos kvalitete braka i roditeljstva: razlike između majki i očeva - Keresteš, Gordana; Kuterovac-Jagodić, Gordana; Brković, Irma; Erceg, Inja (2013)
Modelom determinanti roditeljskog ponašanja Belsky predviđa da je kvaliteta braka najvažniji kontekstualni faktor koji određuje funkcioniranje pojedinca u roditeljskoj ulozi. Prema hipotezi prelijevanja emocija i ponašanja iz jednog obiteljskog podsustava u drugi očekuje se da su osobe koje imaju kvalitetniji brak bolji roditelji neovisno o drugim faktorima koji su povezani s kvalitetom braka i roditeljskim ponašanjem. Međutim, još uvijek nije poznato je li kvaliteta braka više povezana s roditeljskim ponašanjem očeva ili majki. Također, vrlo se malo zna o mogućim moderatorima povezanosti kvalitete braka i kvalitete roditeljstva, odnosno o faktorima koji mogu umanjiti štetne učinke lošeg bračnog odnosa na roditeljsko funkcioniranje. Cilj ovog rada je ispitati povezanost kvalitete braka i kvalitete roditeljstva očeva i majki adolescenata te provjeriti je li važnost koju roditelji pridaju roditeljskoj ulozi moderator te povezanosti. Sudionici u istraživanju bili su očevi (N = 866, prosječna dob 42 godine) i majke (N = 936, prosječna dob 39 godina) učenika viših razreda osnovne škole te njihova djeca (podjednak broj djevojčica i dječaka, prosječna dob 12.6 godina) iz deset gradova s različitih područja Hrvatske. Kvaliteta braka izmjerena je kratkom verzijom Spanierove Dyadic Adjustment Scale (DAS), koju su očevi i majke ispunili nezavisno. Kvaliteta roditeljskog ponašanja procijenjena je Upitnikom roditeljskog ponašanja URP32 konstruiranim za potrebe istraživanja, koji su nezavisno ispunjavali roditelji i djeca. Rezultati su pokazali da je kvaliteta braka prediktivnija za roditeljsko ponašanje očeva nego za roditeljsko ponašanje majki, i kad su izvor podataka o roditeljstvu sami roditelji i kad su podaci o roditeljskom ponašanju dobiveni od djece. Važnost roditeljstva moderira povezanost između kvalitete braka i roditeljskog ponašanja majki, ali ne i povezanost između kvalitete braka i roditeljskog ponašanja očeva. Lošija kvaliteta braka jače je povezana s lošijim roditeljskim postupcima kod majki kojima je roditeljstvo manje važno, nego kod majki koje roditeljstvu pridaju najveću važnost. Ovi rezultati sugeriraju da je važnost koju roditelji pridaju roditeljstvu zaštitni faktor od mogućih štetnih efekata slabije kvalitete braka na roditeljsko ponašanje, ali samo kod žena. Kod muškaraca su efekti braka na roditeljsko funkcioniranje veći i izravniji nego kod žena.
Projekt MZOS
HRV