Kvaliteta roditeljstva, zaposlenost te zadovoljstvo radnim i ekonomskim uvjetima života - Kuterovac-Jagodić, Gordana (Array, 2013)
Zaposlenost, čimbenici radnog mjesta, kao i ostali ekonomski čimbenici, ubrajaju se u kontekstualne izvore stresa i podrške koje su, uz osobne karakteristike roditelja i djeteta, glavne determinante roditeljskog ponašanja (Belsky, 1984). Također, istraživanja pokazuju kako ekonomske teškoće izazivaju stres kod roditelja i mogu utjecati na roditeljstvo, baš kao i preklapanje zahtjeva radne i roditeljske uloge (Conger & Elder, 1994 ; Costigan et al., 2003). Ciljevi ovog rada bili su: 1. ispitati povezanost očeve/ majčine zaposlenosti, zahtjeva radnog mjesta i ekonomskih prilika u obitelji, kao i subjektivnog zadovoljstva tim prilikama s kvalitetom njihovog roditeljskog ponašanja i zadovoljstvom vlastitim roditeljstvom te 2. ispitati postoji li moderatorska uloga kongruentnosti u zaposlenosti i zadovoljstvu poslovnim i ekonomskim uvjetima života između majki i očeva u kvaliteti njihova roditeljstva i zadovoljstvu njime. Sudionici istraživanja bili su očevi (N = 812, M dob = 42 g.) i majke (N = 812, M dob = 39 g.) učenika viših razreda osnovne škole te njihova djeca (podjednak broj djevojčica i dječaka, prosječna dob 12.6 godina) iz deset gradova Hrvatske. Kvaliteta roditeljskog ponašanja procijenjena je Upitnikom roditeljskog ponašanja URP32 konstruiranim za potrebe istraživanja koji su nezavisno ispunjavali roditelji i djeca, a zadovoljstvo ekonomskim prilikama obitelji skalom od pet čestica kojom se utvrđivalo zadovoljstvo vlastitim radnim statusom, radnim vremenom, uspjehom u poslu, primanjima i stambenim uvjetima (Cronbach alfa majke .73 , očevi .72). Rezultati pokazuju kako su, nakon kontrole obrazovanja roditelja, varijable zaposlenost i ekonomske prilike slabo povezane s roditeljskim ponašanjem (od 1 do 5% varijance) pri čemu se najčešće pokazuje kako je veće zadovoljstvo radnim i ekonomskim prilikama povezano s više pozitivnog i manje negativnog roditeljstva. Ispitivane varijable objašnjavaju više varijance zadovoljstva vlastitim roditeljstvom (oko 10%) pri čemu su više obrazovanje i zaposlenost povezani s većim osjećajem nezadovoljstva roditeljstvom, a zadovoljstvo ekonomskim prilikama s većim zadovoljstvom u roditeljskoj ulozi. Moderatorska uloga kongruentnosti u zaposlenosti majke i oca pokazala se značajnom samo za pozitivno roditeljstvo očeva prema procjenama djece pri čemu očevi pokazuju najmanje pozitivnog roditeljstva u uvjetima kada oba roditelja ne rade. Značajna je i moderatorska uloga kongruentnosti u zadovoljstvu ekonomskim prilikama majke i oca i to samo za zadovoljstvo roditeljskom ulogom majke. Najzadovoljnije su pritom majke u obiteljima u kojima su i ona i otac zadovoljniji obiteljskim radnim i ekonomskim prilikama. Rezultati sugeriraju kako ekonomski čimbenici igraju malu, ali značajnu kako zaštitnu, tako i rizičnu ulogu u kvaliteti roditeljstva i zadovoljstvu njime.