Depresivnost roditelja, roditeljsko ponašanje i internalizirani i eksternalizirani problemi djece - Kuterovac-Jagodić, Gordana; Keresteš, Gordana; Brković, Irma; Erceg, Inja (2013)
Istraživanja utjecaja depresivnosti roditelja na djetetov razvoj pokazuju kako ta djeca imaju povećani rizik za pojavu poteškoća u regulaciji emocija i ponašanja. Uz biološke čimbenike, u istraživanjima se proučavaju i roditeljska ponašanja budući da depresivnost ometa roditelje da prepoznaju i primjereno reagiraju na djetetove potrebe. Cilj istraživanja bio je ispitati povezanost između depresivnosti roditelja, emocionalnih i bihevioralnih simptoma njihove djece kao i roditeljskih ponašanja te utvrditi je li povezanost između simptomatologije roditelja i djece posredovana roditeljskim ponašanjima. U istraživanju je sudjelovalo 745 parova roditelja i djece učenika 5. do 8. razreda osnovne škole. Depresivnost i roditeljska ponašanja ispitana su samoprocjenama roditelja (DASA, Kuterovac Jagodić i Keresteš, 2006., URP, Keresteš, Kuterovac Jagodić i Brković, 2006.), a internalizirani i eksternalizirani problemi upitnikom Samoprocjena ponašanja mladih (YSR, Achenbach i Rescorla, 2001.). Utvrđena je povezanost roditeljske depresivnosti s dječjim internaliziranim i eksternaliziranim simptomima. Depresivniji roditelji izvještavaju da manje nadziru, prihvaćaju i pozitivno discipliniraju svoju djecu, popustljiviji su prema njima, i u većoj mjeri koriste odbacivanje i negativne disciplinske postupke. Internalizirani problemi povezani su s većim majčinim i očevim odbacivanjem i slabijim prihvaćanjem djeteta, većom popustljivošću oca i većom negativnom disciplinom majke. Eksternalizirani problemi zastupljeniji su kod djece čiji roditelji koriste više negativnih disciplinskih postupaka, više odbacuju i manje nadziru djecu, a majke ih slabije prihvaćaju. Medijacijski efekti roditeljskog ponašanja na vezu roditeljskih i dječjih simptoma pronađeni su u većoj mjeri za majčine nego za očeve roditeljske postupke. Istraživanje pokazuje kako se mentalno zdravlje roditelja odražava na mentalno zdravlje djece kako izravno, vjerojatno biološkim putevima, tako i putem roditeljskih ponašanja.
Projekt MZOS
HRV