Kako se razlikuje socioemocionalna klima u mladim brakovima sa i bez djece? - Jelić, Margareta (Array, 2013)
Dosadašnja istraživanja provedena na bračnim parovima pokazuju smanjenje zadovoljstva brakom tijekom prvih par godina braka. Također se pokazuje da rođenje djeteta ima najveći efekt na zadovoljstvo brakom u usporedbi s parovima bez djece. Nije, međutim, sasvim jasno opada li zadovoljstvo brakom zbog rođenja djeteta ili kao posljedica trajanja veze. Cilj istraživanja bio je utvrditi ulogu duljine braka i rođenja djeteta na zadovoljstvo brakom, bračnu klimu, percepciju partnerovog ponašanja te zadovoljstvo seksualnim odnosima kod mladih bračnih partnera. Istraživanje je provedeno na 84 para iz Hrvatske i 85 parova iz Srbije, dakle ukupno 338 sudionika, prosječne dobi 28 godina (raspon dobi od 20 do 35 godina), a koji su u braku u prosjeku 3 godine (raspon trajanja braka iznosi od mjesec dana do 7 godina). Oko polovice parova ima djecu. Kako bismo prikupili podatke o relevantnim varijablama, oba partnera su zasebno ispunjavala mjere samoiskaza i iskaza o partneru. Usporedili smo parove koji su braku do dvije godine te parove koji su u braku od dvije do sedam godina, sa i bez djece, kako bismo odvojili efekt trajanja braka i imanja djece. Rezultati pokazuju da parovi koji nemaju djece osjećaju veću ljubav od parova s djecom bez obzira na trajanje braka, a među parovima s djecom veću ljubav osjećaju oni koji su kraće u braku (do 2 god.). Parovi koji nemaju djece na jednak način percipiraju partnerovo pokazivanje ljubavi neovisno o trajanju braka, dok je kod parova s djecom uočljiva razlika ovisno o duljini braka - parovi koji su kraće u braku percipiraju više partnerovog pokazivanja ljubavi. Bračni partneri koji imaju djecu iskazuju manje zadovoljstva seksualnim odnosima. Nadalje, parovi koji su kratko u braku pokazuju jednaku razinu naklonosti bez obzira imaju li djecu, ali ako su duže u braku manje naklonosti partneru pokazuju parovi koji imaju djecu. Antagonizam prema partneru je veći kod parova koji imaju djecu i koji su kraće u braku. Međutim, nije nađen efekt trajanja braka ni djece na zadovoljstvo brakom iako je uočljiv trend smanjenog zadovoljstva brakom kod parova s djecom. Ukupno gledano, dobiveni rezultati upućuju na interakcijski efekt duljine braka i djece na socioemocionalnu klimu u braku.