Socioseksualnost, slika o sebi i status veze - Budimir, Sanda; Paj, Marko Damir; Veseli, Arina; Huić, Aleksandra (2013)
Socio-seksualnost se odnosi na individualne razlike u sklonosti stupanja u seksualne odnose bez prethodnog emocionalnog vezivanja i namjere za dugoročnu vezu. Osobe sklonije upuštati se u seksualne veze s drugima smatraju se nerestriktivnima, dok one kojima je potrebno više vremena, vezanosti i bliskosti da bi se upustili u takve odnose smatramo restriktivnima. Dosadašnja istraživanja koja su se bavila odnosom slike o sebi (npr. samopoštovanje i vrijednost kao partnera) i socio-seksualnosti pokazala su nejednoznačne nalaze. U ovom istraživanju željeli smo dodatno produbiti spoznaje o odnosu slike o sebi i socio-seksualnosti. Naime, naš pojam o sebi, naše samopoštovanje i naša vrijednost kao partnera temelji se na osobinama i kvalitetama koje su visoko socijalno poželjne (dobar i zdrav izgled, društvenost, dobre socijalne vještine) i koje se mogu relativno brzo vidjeti i procijeniti, ali i na osobinama i kvalitetama koje karakterizira zajedništvo i briga za druge za koje treba više vremena da se procjene a bitne su za intimne odnose (brižnost, odanost, prilagodljivost). U skladu s postavkama evolucijske teorije, očekivali smo da će pojedinci koji se procjenjuju višima na socijalno poželjnim osobinama biti i manje seksualno restriktivni, odnosno da će oni s izraženijim osobinama koje karakterizira zajedništvo i briga za druge biti više restriktivni. Osim toga, s obzirom da socijalni kontekst može oblikovati odnos naše slike o sebi i ponašanja, zanimalo nas je hoće li status veze moderirati ovaj odnos. U on-line istraživanju sudjelovalo je 888 sudionika/ca heteroseksualne orijentacije, od čega 25% muškaraca i 75% žena, dobnog raspona od 18 do 30 godina. Primijenjeni su Revidirani inventar socioseksualne orijentacije, koji ispituje seksualnu restriktivnost, i Inventar socijalnih atributa i vještina, na kojem sudionici/e procjenjuju sebe na osobinama koje odražavaju socijalno privlačne kvalitete (npr. privlačnog izgleda, šarmantan) i na osobinama koje odražavaju sklonost zajedništvu i brizi za druge (npr. odan, pun razumijevanja, prilagodljiv). S obzirom na status veze sudionici/e su podijeljeni u tri kategorije: (1) slobodni, (2) u neobaveznoj vezi i (3) u ozbiljnoj vezi. Očekivano, seksualno najrestriktivniji su pojedinci u ozbiljnoj vezi, dok su najmanje restriktivni oni u neobaveznoj vezi. Nadalje, više samoprocjene na socijalno privlačnim kvalitetama pokazale su se povezane s manjom seksualnom restriktivnošću. Istovremeno, pojedinci koji više vrednuju svoje osobine usmjerene na zajedništvo i brigu za druge su i seksualno restriktivniji. Status veze pokazao se značajnim moderatorom odnosa socio-seksualnosti i slike o sebi povezane samo sa socijalno privlačnim osobinama. Kod pojedinaca koji su u neobaveznoj vezi, iako su im i dalje osobine zajedništva i brige za druge pozitivno povezane s restriktivnošću, nema povezanosti između socijalno privlačnih osobina i socio-seksualnosti.
Projekt MZOS
HRV