Istraživanja zidarstva i klesarstva u Kvarnerskom primorju – tematski, prostorni i vremenski okvir - Lončar, Sanja, etnologinja (Array, 2013)
Na temelju rezultata terenskih istraživanja u Vinodolu i Crikvenici koja su u fokusu imala zidarstvo i klesarstvo u drugoj polovici 19. i u 20. stoljeću, ovim izlaganjem želimo ukazati na prednosti primjene etnoloških i kulturnoantropoloških pristupa istraživanju, na kompleksnost i širinu ove teme te na mogućnosti daljnjih istraživanja i njihovog korištenja u osmišljavanju kvalitetne turističke ponude. Primjena etnoloških i kulturnoantropoloških pristupa istraživanju pokazala se iznimno važnom i korisnom. Direktan kontakt s lokalnim stanovnicima omogućio je prikupljanje bogate građe: iz prve ruke zabilježena su svjedočanstva o osobama koje su bile uključene u građevinske projekte na području Kvarnerskog primorja te ostalih područja Hrvatske i drugih zemalja (npr. gradnja stambenih zgrada u Beču i Budimpešti, stadiona u Montevideu, Sueskog kanala), a dobiven je i uvid u vrijedne originalne dokumente, fotografije i pisma u vlasništvu vinodolskih i crikveničkih obitelji. Time je rasvijetljen ovaj aspekt životne svakodnevice koji, unatoč tome što je zidarstvo i klesarstvo uvelike obilježilo ovo područje, nije bio značajnije zastupljen u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Već se tijekom rada na terenu te pri obradi i interpretaciji građe pokazalo nužnim nastaviti istraživanje zidarstva i klesarstva te ga proširiti tematski, prostorno i vremenski. Naime, iz ove su teme proizašla brojna druga, s njome usko povezana, istraživačka pitanja – primjerice obiteljski i društveni život, položaj žena, migracijski putovi, obrti i naukovanje, organizacija poljoprivredne proizvodnje i dr. Također, pokazalo se potrebnim temu proširiti prostorno na područje Kvarnerskog primorja te razmisliti o mogućnostima istraživanja veza s drugim regijama u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji te područjima Europe, Bliskog istoka, Amerike, Afrike i Australije u koja su zidari i klesari odlazili. Samim time istraživanje je potrebno i vremenski proširiti na suvremenost te obuhvatiti različite pojave iz područja građevinarstva (npr. revitalizacije i obnove građevina u turističke svrhe i sl.). Takvim pristupom dobili bi se vrijedni komparativni uvidi i zahvatile promjene kroz duže vremensko razdoblje. Na temelju predloženog tematskog, prostornog i vremenskog istraživačkog okvira, ovo izlaganje želi biti poticaj i za promišljanje o ostalim mogućim pravcima budućih istraživanja.