Somborska Dužionica i prijepori oko etničkih identifikacija - Rubić, Tihana (2013)
Na primjeru somborske Dužionice, u izlaganju se problematiziraju i analiziraju simbolički, subjektivni aspekti bunjevačke tradicijske kulture, kao prilog poznavanju suvremenog/ih identiteta i identifikacija bačkih Hrvata Bunjevaca u Vojvodini. To se istraživački, analitički i interpretacijski čini na primjeru somborske Dužionice, točnije - dviju somborskih Dužionica - kao kulturne manifestacije koja svjedoči o kontinuitetu običaja, ali i prijepornim i suprotstavljenim etničkim identifikacijama te prožimanjima tradicijskog i kulturnog inventara s aktualnim društvenopolitičkim kontekstom.
Projekt MZOS
HRV