Baština čovječanstva - održanje, korištenje i stvaranje - Cifrić, Ivan; Trako Poljak, Tijana (2013)
Autori polaze od teze da je baština (heritage) zajedničko dobro (common good) lokalne zajednice, društva ili čovječanstva pa zahtjeca i zajedničku skrb. postoji lokalna (nacionalna) i globalna (svjetska) baština. Baština obvezuje pojedinca i zajednicu na očuvanje, razumno korištenje i upravljanje. Općenito razlikujemo prirodnu i kulturnu (stvorenu) baštinu. Postoje tipologije koje zajednička dobra dijele na tri kategorije: 1) globalni prirodni sustavi (natural global commons), primjerice, klima, ozonski omotač ; 2) globalni antropogeni sustavi (human-made global) - zansntvene činjenice, norme, transnacionalne strukture (internet) ; 3) globalni rezultati politike (global policya outcomes) - primjerice, mir, stabilnost, financijska stabilnost, zdravlje, jednakost, pravda, itd. Nekoć se baštinilo samo na razini lokalne zajednice, a danas globalne zajednice. S globalizacijom baštinimo i dio od drugih, a drugi od nas. Baština tako postaje predmet zajedničkih interesa lokalnih zajednica, društava i međunarodne zajednice pa nastaju neki problemi zajedničke baštine: održanje, upravljanje i pristupačnost (korištenje) dobrima.
Projekt MZOS
HRV