Katoličko svetište u muslimanskom okružju: suradnja, solidarnost i međureligijski dijalog u Olovu (Bosna i Hercegovina) - Martić, Zvonko (2013)
Pograničja su u pravilu plodonosan teren za one političke diskurse koji religiju koriste kao instrument u postizanju etničke integracije i kohezije, i istodobno, u drugom smjeru, kao skladište različitosti. Pritom, religija postaje neodvojiva od sukoba. Istodobno, u svakodnevnom životu granice su prije prostor interakcije i razmjene nego podjele (Duijzings). Te se dvije stvarnosti, politička ili pak ona svakodnevice, upisuju u hodočasnička mjesta: dok neka od njih naglašavaju neprohodnost religijskih granica, druga su prostori suradnje, razmjene i dijaloga različitih religijskih skupina. Svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije u Olovu, o kojemu je riječ u izlaganju, katoličko je hodočasničko odredište u gotovo stopostotnom muslimanskom okruženju, ali i svetište kojega s katolicima dijele olovski muslimani. Unatoč povremenim međuvjerskim prijeporima i sukobima, kroz povijest i danas, Olovo je prije svega prostor međureligijskog dijaloga. Taj dijalog nije rezultat nekog multikulturalnog ili multireligijskog mirotvornog projekta. Naprotiv, odvija se u poimanju svetoga i u vjerskim iskustvima u vezi sa svetim, u narativnom označavanju i posvećivanju prostora, u dijeljenju životnog i hodočasničkog prostora i vremena, kroz solidarnost u izvanrednim i svakodnevnim potrebama, a podržan je prijateljskim odnosom između olovskog imama i franjevaca koji upravljaju svetištem. Pritom je Marija, Isusova majka, čvrst temelj društvene razmjene, solidarnosti i suradnje, istodobno, takva društvena interakcija generira čvrstu povezanost koja nadilazi religijske podjele i podupire religijski dijalog.