Marksizam u hrvatskoj historiografiji? Vaso Bogdanov i interpretacija revolucije 1848-1849. godine - Janković, Branimir (Array, 2012)
Autor na primjeru povjesničara Vase Bogdanova i njegove interpretacije revolucije 1848-49. godine problematizira pitanje opsega i karaktera prisutnosti marksizma u hrvatskoj historiografiji u razdoblju socijalističke/komunističke Jugoslavije. Pritom se osvrće na zapise nakon 1990. godine u kojima su iznošeni sudovi o zastupljenosti marksizma u hrvatskoj historiografiji 1945-1990. godine. Smatra da za generalizacijske sudove o tome treba, pored navođenja partijskih odredbi, analizirati i raspon prisutnosti marksizma u historijskim djelima. Razmatra zatim mogućnosti primjene koncepta polja francuskog sociologa Pierrea Bourdieua na istraživanje tadašnje historiografije. Tekst zaključuje navođenjem drugih jugoslavenskih autora koji su se poput Bogdanova bavili pisanjem Marxa i Engelsa o Južnim Slavenima u revoluciji 1848-1849. godine, dok usporedbom sa slovenskim komunistom i povjesničarom Franceom Klopčičem propituje u kojoj je mjeri iznošenje određenih marksistički orijentiranih interpretacija u socijalističkoj/komunističkoj Jugoslaviji rezultat općih ideoloških naputaka, a koliko pak individualnih praksi pojedinih povjesničara.