Recepcja tworczosci Andrzeja Stasiuka w Chorwacji - Kozina, Filip (2014)
Andrzej Stasiuk, którego pięć książek oraz kilka opowiadań doczekało się przekładu na język chorwacki, jest najczęściej tłumaczonym współczesnym polskim pisarzem w Chorwacji. Praktycznie wszystkie przetłumaczone pozycje zostały zauważone przez krytykę, a sądząc po pojawiających się na forach internetowych komentarzach, zaistniały również wśród szerszej publiczności. Sam Stasiuk zresztą kilkakrotnie odwiedzał Chorwację, a jego wizyty cieszyły się zainteresowaniem czytelników oraz przyciągnęły uwagę prasy i mediów elektronicznych. Co więcej, niedawno została obroniona rozprawa doktorska poświęcona problematyce środkowoeuropejskiej w tekstach podróżniczych oraz esejach Andrzeja Stasiuka, a książki pisarza znajdują się na liście lektur znaczących chorwackich uniwersytetów. W związku z powyższym praca zostanie poświęcona recepcji książek Andrzeja Stasiuka, a także kluczowym wątkom interpretacyjnym oraz zagadnieniu „obecności“ pisarza w Chorwacji.
Projekt MZOS
poljski