Književnost i kazalište - Pavlović, Cvijeta (2013)
Kao estetičar, Gavella je imao razvijenu svijest o "dobroj" književnosti te se u Gavellinim kazališnim kritikama redovito nalaze zapisi o književnom predlošku. Klasicizam je jedina stilska formacija koja loše prolazi u Gavellinim opisima, no da se ne bi smjelo zaključiti kako je Gavella isključiv, upozoruju brojni tekstovi i režije kojima se očitovao kao poštovatelj estetike Conreillea, Molierea, Racinea, Lessinga, Goethea i Schillera. Ključne riječi za razumijevanje Gavellinih analitičkih formula nalaze se već u njegovu pjesničkome opusu, koji kronološki prethodi najistaknutijim esejima.
Projekt MZOS
HRV