Psihosomatika vrline u doba senzibiliteta - Zagorac, Ivana (Array, 2012)
U središte rada postavlja se teza o tijelu kao faktoru u konstrukciji identiteta, koju se razrađuje u vidu njegove povezanosti s moralnošću. Povijesnofilozofijski rad se omeđuje unutar okvira »doba senzibiliteta«, smještenog u drugu polovinu 18. stoljeća. Nakon kratkog osvrta na navedeno razdoblje i elemente prema kojima se kao njegova ključna karakteristika izdvajaju ekstenzivne analize fenomena senzibiliteta, rad skicira dva prevalentna pravca istraživanja: prvi, situiran unutar medicinskog diskursa 18. stoljeća koji senzibilitet imenuje uzročnikom »živčanih bolesti« te drugi, onaj filozofijski, koji senzibilitet vidi kao instrument za postizanje vrline. Stapanje medicinsko-filozofijskih dijagnoza oprimjeruje se osvrtom na Rousseauovu naslovnu junakinju iz Julije ili Nove Heloize. Time se zaključno stvaraju pretpostavke za tematiziranje otkrivanja ili zakrivanja oboljelog tijela, koje upravo vizualno neugodnim znakovima svoje bolesti svjedoči o moralno ugodnim, dapače i visoko poželjnim, karakteristikama osobe.