Sukob prestiÅ3⁄4nih nestandardnih varijeteta na primjeru odnosa splitskog i zagrebaÄkog urbanolekta - Filipin, Nada (Array, 2013)
SociolingvistiÄka istraÅ¾ivanja ukazuju da stjecanje druÅ¡tvenog prestiÅ¾a nekom nestandardnom varijetetu olakÅ¡ava put prema poloÅ¾aju standardnog varijeteta. Pod utjecajem prestiÅ¾nog nestandardnog varijeteta postojeÄi standard propuÅ¡ta i prihvaÄa neke od njegovih znaÄajki (primarno fonoloÅ¡ke, a potom i ostale). Govornici drugih nestandardnih varijeteta opiru se ovakvim promjenama, Å¡to dovodi do jeziÄnog sukoba. Sukob koji u takvoj situaciji nastaje znatno je izraÅ¾eniji izmeÄu nestandardnih varijeteta negoli na razini standardni â nestandardni varijetet, Å¡to se u ovom radu teorijski i empirijski dokazuje. Svaki je jeziÄni sukob prvenstveno druÅ¡tvenopolitiÄke i ekonomske, a tek onda jeziÄne prirode. Nezadovoljstvo percipiranom dominacijom zagrebaÄkog urbanolekta osjetno je u svim hrvatskim regijama, ali je medijski najviÅ¡e potencirano u srednjoj Dalmaciji zbog toga Å¡to tamoÅ¡nji regiolekt, nastao na temelju urbanog splitskog govora, i sam posjeduje odreÄeni druÅ¡tveni prestiÅ¾ pa govornici potenciranje zagrebaÄkog urbanolekta doÅ¾ivljavaju kao ugrozu dotadaÅ¡njeg visokog mjesta koje je njihov regiolekt zauzimao u sociokulturnoj hijerarhiji. SociolingvistiÄka analiza odnosa splitskog i zagrebaÄkog urbanolekta u ovom se radu provodi primjenom MuljaÄiÄevog relativistiÄkog pristupa odnosima meÄu varijetetima te teorijskog aparata konfliktne lingvistike. U teorijskom se dijelu istraÅ¾ivanja definiraju splitski i zagrebaÄki urbanolekt, opisuje njihov odnos prema standardu kao i njihov poloÅ¾aj unutar trenutne sociolingvistiÄke situacije u gradovima u kojima se govore, dok se u empirijskom dijelu istraÅ¾ivanja teorijske hipoteze provjeravaju na podatcima koji su dobiveni analizom stavova splitskih i zagrebaÄkih govornika prema ovim urbanolektima i prema standardnom varijetetu.