Facebook, status veze i socioseksualnost: „Komplicirano je“ - Salkičević, Svjetlana (2013)
Komparativna istraživanja pokazuju da je veličina društvene mreže jedna od najvažnijih odrednica ponašanja društvenih životinja. Mnoge prepreke koje su tijekom naše evolucijske povijesti ograničavale oblik i veličinu društvenih mreža, danas više ne postoje pa tako moderne elektroničke mreže veličinom znatno nadilaze one koje su bile tipične za našu vrstu. Međutim, evolucijska psihologija postulira da se usprkos tome motivi i mehanizmi u podlozi stvaranja (sa)veza nisu bitno promijenili. Kako je Facebook jedna od najpopularnijih društvenih mreža, odlučili smo upravo u tom prostoru testirati neke postavke EP vezane uz stvaranje prijateljstava. U istraživanju je sudjelovalo 257 korisnica i 120 korisnika FB-a, prosječno starih 25 godina. Otprilike polovica njih je izjavila da se nalazi u dugoročnoj vezi. Uz upitnik kojim su se ispitivali obrasci korištenja FB-a, primijenjen je Inventar socioseksualnosti te skala zadovoljstva vezom. U skladu s očekivanjima, žene na FB profilu imaju više svojih fotografija i češće mijenjaju profilnu sliku, ali su ujedno i restriktivnije oko toga tko ima pristup njihovim fotografijama i statusima. Također imaju veći broj prijatelja, a pokazala se i interakcija sa statusom veze pa tako muškarci u vezama imaju veći broj prijatelja od samaca, dok kod žena najveći broj prijatelja imaju one u neobaveznim vezama. Zanimljivo, zadovoljstvo trenutnom vezom nije se razlikovalo kod onih čiji je status veze objavljen na FB i onih kod kojih nije. Žene s restriktivnijom socioseksualnošću imaju manji broj muških prijatelja, a muškarci s restriktivnijom socioseksualnošću češće objavljuju status svoje veze. Ovi su nalazi u skladu s dvjema skupinama postavki EP: a) mehanizmi u podlozi stvaranja raznospolnih prijateljstva slični su onima evoluiranima za odabir partnera te b) mehanizmi sklapanja istospolnih prijateljstava uvjetovani su adaptivnim prednostima (suradnja i pomoć u mnogim domenama, uključujući i upoznavanje potencijalnih partnera).