Planiranje pokretanja repozitorija ustanove - Hebrang Grgić, Ivana (2013)
U posljednja dva desetljeća, u svijetu sve više znanstvenih ustanova ima vlastite digitalne repozitorije. Repozitoriji su najčešće otvoreno dostupni, a inicijatori njihove uspostave su upravo knjižnice pri ustanovama. Ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj nemaju mnogo repozitorija. Razlozi su brojni, od nepostojanja svijesti o njihovoj važnosti, preko nedovoljnog broja zaposlenih u knjižnicama, do nepostojanja razvijene strategije na nacionalnoj razini koja bi potaknula i olakšala uspostavu repozitorija. Rad prikazuje aktivnosti koje bi trebalo provesti tijekom planiranja projekta uspostave repozitorija ustanove. Ukratko se raspravlja sljedeća problematika: broj i kvalifi kacija osoba uključenih u projekt, postavljanje cilja i svrhe repozitorija, odabir softvera, analiza potreba korisnika, struktura zbirki, vrste radova, kompatibilnost s drugim repozitorijima, autorskopravna pitanja i dr. Detaljnije se opisuje što sve treba sadržavati dokument kojim se predlaže plan rada, a ukratko se spominju i drugi dokumenti (poslovni plan, pravila o pohranjivanju, plan poučavanja korisnika idr.).
HRV