Hrvatska standardizacija Inventara za ispitivanje ličnosti - verzije za adolescente (PAI-A) - Matešić, Krunoslav (Array, 2013)
Inventar za ispitivanje ličnosti, verzija za adolescente (Personality Assessment Inventory – Adolescent, PAI-A ; L.C. Morey, 1990/2012) objektivni je upitnik samoprocjene ličnosti namijenjen za kliničku procjenu adolescenata u dobi od 12 do 18 godina. S ukupno 164 čestice raspoređene u 22 ljestvice koje se ne preklapaju, PAI-A zahvaća iskustva i doživljaje koji se u određenoj mjeri dosljedno pojavljuju tijekom života. PAI-A sadrži 11 kliničkih ljestvica (somatske pritužbe, anksioznost, poremećaji povezani s anksioznošću, depresija, manija, paranoja, shizofrenija, osobine graničnog poremećaja, antisocijalne osobine, problemi s alkoholom i problemi s drogama), pet ljestvica tretmana (agresivnost, suicidalne misli, stres, nedostatak potpore i odbijanje liječenja), četiri ljestvice valjanosti (nedosljednost, rijetki odgovori, negativan dojam i pozitivan dojam) te dvije interpersonalne ljestvice (dominacija i toplina). Konstrukti nisu bili odabrani kako bi se specifično odnosili na dijagnostičke pojmove, već su namijenjeni dobivanju informacija relevantnih za kliničku dijagnozu, planiranje tretmana i trijažu za psihopatologiju. Deset od tih ljestvica sadrže i pojmovno određene podljestvice koje su izrađene s ciljem olakšavanja interpretacije i pokrivanja cijelog raspona složenih kliničkih konstrukata. Cilj ovog istraživanja bio je provesti hrvatsku standardizaciju PAI-A inventara. u istraživanju je sudjelovao 591 adolescent (290 M i 301 Ž) u dobi od 12 do 18 godina. Sudionici su inventar ispunjavali u školskom okruženju. Cronbachovi alfa koeficijenti za ljestvice i podljestvice inventara pokazuju zadovoljavajuću pouzdanost, a rezultati su prikazani kao standardizirane T-vrijednosti.