Stavovi studenata pomagačkih usmjeranja o osobama homoseksualne orijentacije - Černeli, Ariana; Bahun, Ivana; Feldman, Eva; Huić, Aleksandra (2013)
Tijekom svoga profesionalnog rada stručnjaci tzv. pomagačkih zanimanja susreću se s različitim osobama, pa tako i osobama homoseksualne orijentacije. Kako osobni stavovi mogu utjecati na kvalitetu rada s korisnicima, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi stavove studenata pomagačkih studijskih usmjerenja prema muškarcima i ženama homoseksualne orijentacije. Osim toga, htjeli smo provjeriti hoće li se međusobno razlikovati stavovi studenata pojedinih pomagačkih usmjerenja, te hoće li se njihovi stavovi razlikovati od studenata nepomagačkih usmjerenja. Skalom stavova prema osobama homoseksualne orijentacije ispitano je ukupno oko 1000 studenata i studentica pomagačkih usmjerenja (medicina, sestrinstvo, fizioterapija, psihologija, socijalna pedagogija, socijalni rad, učitelji, policija) i nepomagačkih usmjerenja (ekonomija, pravo, građevina) Sveučilišta u Zagrebu. Dio sudionika i sudionica (određen po slučaju) izražavao je svoj stav prema muškarcima homoseksualcima, dok je drugi dio izražavao stav prema lezbijkama. Ispitani su studenti prve godine preddiplomskog studija te zadnje godine diplomskog studija. Dobiveni rezultati ukazuju na znatne razlike među pojedinim pomagačkim usmjerenjima. Također su razmotrene razlike u stavovima studenata prve i završne godine studija, uzimajući u obzir količinu informacija o osobama homoseksualne orijentacije kojima su studenti bili izloženi tijekom studija. Nalazi govore o nužnosti uključivanja više sadržaja usmjerenog na informiranje o lezbijskoj i gej populaciji u studijske programe te pružaju smjernice za moguće intervencije koje bi smanjile pronađene razlike među pojedinim studijskim programima.
Projekt MZOS
HRV