Ikonografija Svetog kralja Ladislava u umjetničkim narudžbama u zagrebačkoj biskupiji u 17. i 18. stoljeću. Oživljavanje lokalnog kulta u (srednjo)europskom kontekstu - Botica, Dubravka (2013)
Sveti kralj Ladislav zauzima važno mjesto u povijesti srednje Europe, a njegov lik često je prikazivan, posebno u zemljama povijesne Ugarske, u različitim rješenjima i značenjima, određenima povijesnim i kulturnim okolnostima. U novije vrijeme ova tema ponovno je predmet istraživanja povjesničara umjetnosti, tumačena u kontekstu srodnih primjera povratka ad fontes u srednjoj Europi. Odraz je intenzivnog bavljenja vlastitom prošlošću, kojom se oblikuje kulturni identitet pojedine sredine, ujedno i dio kolektivnog identiteta regije, procesa koji nije izgubio na aktualnosti do današnjeg dana. U predavanju će biti prikazan razvoj ikonografskih rješenja kralja Ladislava, od srednjovjekovnih prikaza viteza do složenih prikaza u 17. i 18. stoljeću, posebno u narudžbama zagrebačkog Kaptola. Najbolje ih ilustriraju oltarne slike iz zagrebačke katedrale sa razrađenim scenama iz njegova života, na kojima je prikazan je kao hrabri ratnik, osnivač biskupije, milosrdni kralj te u novoj ulozi zaštitnika Trojedne kraljevine Hrvatske. Srodni primjeri su i oslik u ilirsko-ugarskom kolegiju u Bologni te glavni oltar crkve sv. Ladislava u Pokupskom. Novopobuđeni interes za kult kralja Ladislava oblikuje se pod utjecajem suvremene historiografije, posebno djela J. Rattkaya Velikotaborskog i P.R.Vitezovića. Srodne primjere reinterpretacije lokalnih svetaca nalazimo i u drugim srednjoeuropskim zemljama, primjerice u prikazima sv. Vaclava u Češkoj.