"Francuska lirika" Slavka Ježića 1941. - Pavlović, Cvijeta (Array, 2013)
Antologija "Francuska lirika" objavljena je 1941. g. unutar Zabavne biblioteke urednika Nikole Andrića kao jedno u nizu iznimno vrijednih i dobrodošlih izdanja posvećenih pojedinim nacionalnim lirskim korpusima. Odgovoran zadatak obuhvaćanja reprezentativnoga francuskoga lirskoga iskaza bio je povjeren Slavku Ježiću, koji se u "Francuskoj lirici" predstavio kao urednik i kao pisac predgovora, ali i kao prevoditelj. Analiza antologije usmjerena je na narav posla antologičara i na visok standard koji je Slavko Ježić postavio, osobito s obzirom na činjenicu da su svi kasniji antologičari francuske lirike i francuskoga pjesništva imali u Ježićevoj antologiji ponekad čak i nedostižan uzor.