Knjižnice i očuvanje kulturne baštine : Giuseppe Boerio, Dizionario del dialetto veneziano - Barbarić, Marija; Mišetić, Marijana; Raos, Nevia (2010)
Rad ispituje povijesni, geografski, znanstveni, kulturološki i jezični značaj rječnika Giuseppea Boerija "Dizionario del dialetto veneziano", A. Santini, Venezia, 1829.g. iz fonda Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U tu svrhu donosi i popis izdanja ovoga referentnog djela, temeljnog za proučavanje kako venecijanskog, tako i svih dijalekata i govora hrvatske strane jadranske obale, te popis primjeraka u hrvatskim znanstvenim i akademskim knjižnicama. Jezici i dijalekti dio su nematerijalne kulturne baštine, a rječnik venecijanskoga dijalekta talijanskog leksikografa i pravnika Giuseppea Boerija iznimno je svjedočanstvo isprepletenosti raznolikih iskustava, običaja, svakodnevice, povijesti i jezične simbioze Mediterana pod izravnim i neizravnim utjecajem Venecije.
HRV