Proizvodnja glagolskih vrsta u izvornih i inojezičnih govornika hrvatskoga - Bošnjak Botica, Tomislava; Jelaska, Zrinka (2012)
U izlaganju se podastiru rezultati istraživanja o zastupljenosti pojedinih glagolskih vrsta na osnovi potaknute proizvodnje izvornih i inojezičnih govornika hrvatskoga. Ispitanici su proizveli po deset pa još deset različitih glagola koji su potom podijeljeni u morfološke vrste. Istraživanje je pokazalo zanimljive sklonosti prema istim glagolskim vrstama u objema skupinama ispitanika. Ti su rezultati sukladni novomu pogledu na ustroj glagolskih vrsta u hrvatskome nastalu na temelju prototipne teorije (Jelaska 2003, 2005, Bošnjak Botica 2011, Bošnjak Botica i Jelaska 2012). Osim međusobne povezanosti teorijskih postavaka s jezičnim osjećajem govornika time se pokazuje i korisnost primjene novoga pristupa morfološkim vrstama u jezičnom poučavanju inojezičnih govornika i osvješćivanju jezičnoga znanja izvornih govornika hrvatskoga.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV