Sintaktički nepravilni frazemi u hrvatskome - Broz, Vlatko (2012)
Frazem je općeprihvaćeni termin u hrvatskoj lingvistici, koji se najčešće definira kao osnovna jedinica frazeološkog jezičnog sustava, odnosno konvencionalizirana konstrukcija ili sveza dviju ili više riječi, odnosno leksičkih jedinica, čija je značenjska struktura najčešće nekompozicionalna, sa stabilnim poretkom sastavnica i čvrsto vezanom strukturom i ustaljenom sintaksom. Međutim, u posljednjih 20-30 godina istraživanja pokazuju kako semantika frazema ne mora biti nekompozicionalna te da frazemi ne moraju biti ustaljeni izrazi, budući da njihova sintaksa nije potpuno ustaljena. Ovaj rad bavi se sintaktički nepravilnim frazemima u hrvatskome jeziku, uspoređujući njihova obilježja s onima iz engleskog i prenoseći anglo-američke lingvističke teorijske okvire na građu hrvatskog jezika.