Položaj niječnog elementa u prijedložnim izrazima s neodređenim zamjenicama - Zovko Dinković, Irena (2012)
Niječni neodređeni izrazi ili ni-riječi u hrvatskome složeni su oblici koji se tvore dodavanjem prefiksa ni- jednostavnim oblicima neodređenih zamjenica tko, što/šta, čiji, kakav, koji, prilogu malo i upitnim prilozima kad(a), gdje, kamo, kud(a), otkud(a) te broju jedan. Norma hrvatskoga standardnog jezika nalaže da se u prijedložnim izrazima koji sadrže niječne neodređene zamjenice (tzv. ni-zamjenice) niječni element ni odvaja od zamjenice i stavlja ispred prijedloga. Ipak, u svakodnevnoj je komunikaciji sve zamjetnija uporaba poretka prijedlog + niječna neodređena zamjenica, a taj poredak prodire i u tiskovine te druge medije. U ovome radu nastojimo utvrditi postoji li bitna razlika u značenju između poretka ni + prijedlog + neodređena zamjenica i poretka prijedlog + niječna neodređena zamjenica, koja bi utjecala na takvu jezičnu promjenu te ispitujemo učestalost uporabe različitih poredaka prijedloga i niječnih neodređenih zamjenica u Hrvatskome nacionalnom korpusu, kroz analizu 11 najfrekventnijih prijedloga te šest neodređenih zamjenica.