Pogled na bajaške dijalekte u Hrvatskoj - Radosavljević, Petar (2012)
Romi Bajaši u Republici Hrvatskoj brojčano čine značajan dio romske nacionalne manjine, međutim, istovremeno su relativno slabo istražena skupina. Glavna odlika koja ih razlikuje od ostalih skupina Roma jest njihov materinski jezik, koji predstavlja varijetete (dako)rumunjskoga jezika. U ovom ćemo se radu u prvom redu osvrnuti na pojedine jezične odlike ovih idioma koji se govore na području sjeverne, središnje i istočne Hrvatske, a ukazat ćemo i na određene relevantne demografske i sociolingvističke činjenice povezane s Romima Bajašima. Istraživanjem smo spoznali da u Republici Hrvatskoj postoje tri relativno kompaktne i diferencirane skupine Bajaša, za koje smo, terenskim radom i analizom prikupljenog korpusa, utvrdili da govore trima različitim varijantama dakorumunjskog (u našem ih radu nazivamo dijalektima), koji su različito prostorno distribuirani. Spomenute jezične varijante nazvali smo redom: erdeljski dijalekt, baranjski muntenski dijalekt i ludarski muntenski dijalekt, a svaka od njih posjeduje određene fonološke i morfološke osobitosti. Težište ovoga rada је na prikazu pojedinih fonoloških i morfoloških osobitosti triju dijalekata koji su bili predmetom našeg istraživanja, pri čemu ćemo ih usporediti sa standardnim rumunjskim, ali i međusobno. Osim navedenog, u kratkim ćemo se crtama osvrnuti i na problematiku bajaško-hrvatskog jezičnog dodira, kao pojave koja je snažno izražena u bajaškim idiomima koje smo istraživali. Kako bismo ilustrirali navedeno, u našem ćemo radu donijeti relevantne primjere iz korpusa.
Projekt MZOS
HRV