Čimbenici koji utječu na stavove o (hrvatskome) standardnom jeziku - Alerić, Marko (Array, 2012)
U radu će biti utvrđeni čimbenici koji utječu na stavove o (hrvatskome) standardnom jeziku, zbog činjenice da pozitivni stavovi o standardnome jeziku znatno utječu na njegovo uspješnije ovladavanje, što kao posljedicu ima uspješnije komuniciranje u široj jezičnoj (društvenoj) zajednici, u vezi s većim brojem tema, kao i bolju uklopljenost pojedinca u širu jezičnu (društvenu) zajednicu. Istraživanjem će biti utvrđeno u kojoj mjeri na pozitivan/negativan stav o standardnome jeziku utječu ovi čimbenici: a) zavičajni govor ispitanika (njihova imanentna gramatika), b) stupanj jezičnog obrazovanja i c) uspjeh u jezičnom obrazovanju. Pretpostavka je da će ispitanici čiji su zavičajni govori sličniji standardnome jeziku, koji su se duže jezično obrazovali i koji su pokazali bolji uspjeh u jezičnom obrazovanju imati pozitivniji stav o standardnome jeziku.