Dubrovnik-Raguza kao riznica duhovne kulture Hrvata arhaičnog razdoblja (problem rekonstrukcije toponima) - Paščenko, Jevgenij (2012)
Toponimijski par Dubrovnik-Raguza je interpretiran u kontekstu mitoloških predodžbi nositelja prastarih migracija, predslavenskih i slavenskih kultura.