Proces opustošivanja južnog dijela Križevačke županije cca 1450-1550 - Pisk, Silvija (2002)
Izlaganje je prilog istraživanju srednjovjekovne povijesti Moslavine, područja smještenog između tokova rijeka Lonje, Česme i Ilove , s naglaskom na njezin južni dio . Cilj mu je prikazati demografske promjene u sto godina života na ovom području. Početni parametar je okvirno 1450. g. , a krajnji 1550. godina. Godina 1450.godina predstavlja «procvat» za područje današnje Moslavine (gusta naseljenost, odlična prometna povezanost, brojni burgovi i trgovišta), dok je nakon 1550., tj. 1552., Moslavina «pusta ničija zemlja» pa se izlaganje bavi procesima koji su prouzročili takove promjene.