Leksičke veze u mentalnom leksikonu dvogodišnjaka i trogodišnjaka - Erdeljac, Vlasta; Lakuš, Maja (2012)
U radu se ispituju struktura i „čvrstoća“ leksičkih veza - sintaktičkih (koordinacija i kolokacija) i semantičkih (sinonimija, hiperonimija), u mentalnom leksikonu djece u dobi od dvije, odnosno tri godine. Brojna psiholingvistička i neurolingvistička istraživanja ukazuju na činjenicu da riječi u mentalnom leksikonu čine međusobno povezan sustav (mrežu), a o načelima strukturiranosti te mreže postoje različite teorije (Johnson-Laird, 1983 ; Butterworth, 1983 ; Aitchison, 2003). U ovome se radu polazi od osnovne ideje da se na temelju adekvatnosti upotrijebljenih riječi može zaključivati o njihovim međusobnim odnosima u mentalnome leksikonu govornika. Cilj provedenoga istraživanja bio je provjeriti koje su leksičke relacije, i u kojem omjeru, zastupljene u mentalnom leksikonu dvogodišnjaka i trogodišnjaka te usporedbom rezultata dviju odabranih skupina djece prikazati njihovu sposobnost jezične upotrebe na razini ciljanih semantičkih i sintaktičkih leksičkih operacija. Temeljni su leksički odnosi u ovome radu definirani u skladu s načelima strukturalističke leksičke semantike i leksikologije (Lyons, 1995 ; Erdeljac i Sekulić, 2008). Ispitivanje metodom imenovanja slika provedeno je u dvjema skupinama djece – 18 dvogodišnjaka i 22 trogodišnjaka. Prva je pretpostavka je da će trogodišnja djeca pokazati u testu imenovanja veću uspješnost (točnost), što se može tumačiti većim opsegom njihova vokabulara, boljom učvršćenošću sintaktičko-semantičkih relacija na leksičkoj razini te razvijenijom sposobnošću za izvođenje sintaktičko-semantičkih operacija u mentalnoj obradi riječi. Druga je pretpostavka da će “pogrešni” odgovori djece u dvjema skupinama pokazati različitu strukturu, osobito na planu semantičkih odnosa sinonimije i superordinacije. Treća je pretpostavka da će se ustanoviti razlika u jezičnoj upotrebi (prema predviđenim kriterijima) i s obzirom na spol ispitanika. Dobiveni rezultati analizirat će se kvantitativno i kvalitativno - s obzirom na adekvatnost odgovora i prema tipu semantičko-sintaktične veze u ciljanim i realiziranim odgovorima. Usporedit će se rezultati prema dobi i prema spolu ispitanika. Rezultati će biti protumačeni u okviru aktualnih teorija govorno-jezičnoga razvoja prvoga jezika (Šikić i Ivičević-Desnica, 1988 ; Stoppard, 2004) te u okviru mrežnoga psiholingvističkoga modela (Aitchison, 2003).
cjelovit rad recenziran je i prihvaćen za tisak
Projekt MZOS
HRV