Olga Höcker - varaždinska umjetnica pisma - Magaš Bilandžić, Lovorka (2012)
Djelovanje i opus umjetnice Olge Höcker (Varaždin, 1882. - Zagreb, 1967.) nedovoljno su istraženi u hrvatskoj povijesti umjetnosti. Iako je bila jedna od najaktivnijih i najcjenjenijih primijenjenih umjetnica svoga vremena, o njoj su poznati samo osnovni biografski podaci. Školovala se u Varaždinu, Budimpešti i Zagrebu, a u Münchenu se stručno usavršavala u umjetničkom pismu i opremi knjiga. Bavila se različitim oblicima umjetničkog obrta, grafičkim oblikovanjem, ilustriranjem i ukrašavanjem knjiga, povelja i diploma, izradom predmeta od kože, tekstila i drva, te nastojala oblikovati nacionalni tip pisma. Desetljećima je bila jedina nastavnica na zagrebačkoj likovnoj akademiji gdje je predavala kolegije o ukrasnom pismu, paleografiji i ornamentici, a nakon umirovljenja objavila je knjigu "Ukrasno pismo" (1951.). Tijekom 1920-ih sudjelovala je na mnogim važnim međunarodnim izložbama, od pariške "Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels modernes" (1925.) na kojoj je nagrađena do izložbe knjiga u Leipzigu (1927.) ili kölnske "Presse" (1928.). Izlaganje će rekonstruirati i valorizirati opus Olge Höcker, a njezino djelovanje prikazati u kontekstu šire kulturne i društvene situacije, pojačanog interesa za umjetnički obrt i pokušaja oblikovanja "našeg izraza" koji su obilježili hrvatsku umjetnost 1920-ih i 1930-ih godina.
Projekt MZOS
HRV