Putovanje k Jerozolimu god. 1752. – uspostava putopisnog žanra u hrvatskoj književnosti - Pavlović, Cvijeta (Array, 2010)
Rad analizira prvi poznati putopis na hrvatskom jeziku, "Putovanje k Jerozolimu god. 1752." fra Jakova Pletikose, s naglaskom na postupku oblikovanja subjekta pripovjednog diskursa i prikazu prostora. Analiza pokazuje da se „Putovanje“ uklapa u putopisnu literaturu XVIII. stoljeća, koja naglašuje spomeničku baštinu i historiografski aspekt kao dokaz istinitosti, kao i metafizički (kršćanski) okvir poimanja ljudskog života kao putovanja.