Ifigenija na Tauridi - Goethe u Zagrebu - Pavlović, Cvijeta (2008)
Rad na primjeru dvaju prijevoda Goetheove "Ifigenije na Tauridi" analizira specifičnosti recepcije toga teksta u hrvatskoj kulturi. Prvi prijevod V. Ježića (1887.) predstavlja i prvi tiskani Goetheov tekst na hrvatskom jeziku, koji je, međutim, prvu izvedbu doživio tek 1941. g. u prijevodu Mihovila Kombola. Obje se inačice uspoređuju i sa stajališta individualne prevoditeljske interpretacije njihovih autora, a razmatra se i njihova indikativnost u aktualnom književnom i kulturnom kontekstu u kojem su nastali.
Projekt MZOS
HRV