Oblici zadružnog života u drugoj polovici 20. stoljeća u Kruševu i Medviđi (Bukovica) - Černelić, Milana (Array, 2012)
Terenska istraživanja provedena 2011. godine na području Bukovice u selima Kruševo i Medviđa potvrdila su postojanje određenih oblika života u zajednici, kako kazivači nazivaju obiteljski suživot zasnovan na načelima zajedničkog privređivanja i zajedničkog obitavanja dijela obitelji, dakle, na zadružnim načelima. Posebnu zanimljivost predstavlja opstojnost takvoga načina života unatoč odvojenog života pojedinih pripadnika mlađeg naraštaja obitelji, koji privređuju izvan obiteljskog kruga, priklanjajući se novom načinu privređivanja odlaskom u većini slučajeva na privremeni rad u Njemačku. Obiteljski život i odnosi među članovima obitelji, organizacija života i rada prikazat će se za razdoblje druge polovice 20. stoljeća na primjeru nekoliko studija slučaja, uz osvrt na iste pojave u prethodnim naraštajima obitelji. Oblici zadružnog života prilagođeni specifičnim prilikama održali su se u pojedinim obiteljima kraće ili dulje, sve do devedesetih godina 20. stoljeća.