Interdisciplinarni pristup u obradi keramičkog materijala - Miloglav, Ina (2012)
Analiza keramičkog materijala jedan od najbrže rastućih segmenata u arheološkim i etnoarheološkim istraživanjima u posljednjih 40 godina. Mnoga su istraživanja, studije i dio eksperimentalne arheologije usmjerena na funkciju, stil, porijeklo, te sastav i proizvodnju keramičkog materijala. Ono što je svima zajedničko jest činjenica da keramički proizvodi imaju veliko značenje pri interpretaciji kulturne, socijalne, ekonomske, prostorne i kronološke komponente. Danas kada imamo jako širok spektar dostupnih analiza nije dovoljno obraditi materijal samo radi tipologije ili statistike već ga i interpretirati koliko je god više moguće u okvirima socijalnih, ekonomskih, kulturoloških promjena i procesa. Na predavanju su prikazani rezultati mineraloško- petrografske analize, rendgenske difrakcije na prahu, te metode plinske kromatografije-masene spektromentrije (GC-MS) s dva vučedolska lokaliteta u istočnoj Slavoniji.