Politike pamćenja, kulture sjećanja: primjer Dužijance u Subotici - Škrbić Alempijević, Nevena; Rubić, Tihana (2012)
Tema rada je revitalizacija i afirmacija tradicije na primjeru Dužijance koju organiziraju bunjevački Hrvati u Subotici. Autorice analiziraju kakva se stajališta prema prošlosti kreirana u suvremenosti izražavaju i materijaliziraju tom kulturnom manifestacijom. Pritom postavljaju pitanja: koji se tradicijski ili povijesni motivi Dužijancom aktualiziraju danas i u koju svrhu ; kakav je odnos raznih aktera, ustanova i pojedinaca, uključenih u produkciju i konstrukciju manifestacije, u kakvu se vezu njihova različita viđenja tradicije dovode ovim događanjem ; kako se stvara sprega ruralnog i urbanog na ovom primjeru. Naglasak stavljaju na identifikacijske procese pri kojima važnu ulogu igra tvorba adekvatnoga (društvenog) sjećanja. Svoju studiju autorice temelje na terenskom istraživanju i praćenju različitih segmenata Dužijance (takmičenja risara i događanja u okviru završne svečanosti Dužijance) te na analizi medijskih prikaza, popularne, stručne i znanstvene literature posvećene tom fenomenu.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV