Hrvatska prevoditeljska tradicija - Nikolić, Kristijan (2012)
Tema ovoga rada hrvatska je prevoditeljska tradicija i počeci znanosti o prevođenju u Hrvatskoj. Povod za pisanje ovoga rada, odnosno inspiracija, poglavlja su o raznim tradicijama prevođenja i promišljanja o prevođenju u enciklopediji znanosti o prevođenju napisane na engleskome jeziku: Routledge Encyclopaedia of Translation Studies koju je uredila poznata teoretičarka prevođenja Mona Baker. Taj sveobuhvatni pregled znanosti o prevođenju uključuje poglavlja o raznim tradicijama, primjerice mađarskoj i slovačkoj, koje su geografski bliske Hrvatskoj, no i onima geografski i kulturološki udaljenima, kao što su japanska i latinoamerička. Ovaj se rad sastoji od kratkog pregleda povijesti prevođenja u hrvatskoj i početaka znanosti o prevođenju u sklopu koje su istraživanja počela paralelno s pojavom te znanstvene discipline u svijetu, u početku 1970-ih godina.