Izmjena sugovornika u računalno posredovanom razgovoru (chatu) - Blagus, Monika (Array, 2010)
Chat (hr.čavrljanje, razgovor) računalno je posredovani pisani oblik komunikacije koji se odvija u vremenskom okviru sličnom govornoj komunikaciji. Stoga se može postaviti pitanje, mogu li se i u kojoj mjeri kategorije i pravila konverzacijske analize primijeniti na opis ovog hibridnog oblika pismene i usmene komunikacije. Ovo će se istraživanje pritom ograničiti na pravila koja se odnose na promjenu sugovornika u interakciji (eng.turn-taking). Cilj cijelog istraživanja je proučiti mogu li se pravila promjene sugovornika uopće primijeniti na chat, i ako je to moguće, moraju li se ona pritom modificirati ili reinterpretirati te postoji li značajna razlika u poštivanju tih pravila ovisno o tome je li jezik interakcije materinji ili strani jezik. U tu će se svrhu istražiti u kojoj se mjeri poštuje pravo sugovornika (chatera) da dovrši svoj govorni prilog, na koji se način signalizira završetak govornog priloga, postoji li odabir sljedećeg sugovornika i na koji se način on ostvaruje, kako se često izmjenjuju sugovornici te postoji li između govornih priloga stanki. Postoji mnogo različitih vrsta chatova, no u ovom će se istraživanju uzeti u obzir isključivo chat pomoću tzv. instant messaging programa kao što su Windows Live Messenger, Skype, Icq, Pidgin i GoogleTalk radi oznake „upisuje“ (eng. is typing) koja označava kada sudionik u chatu unosi tekst.