Muzejsko-edukacijski projekti u nastavi Likovne umjetnosti - Alviž, Josipa; Nestić, Jasmina (2012)
Obrazovna djelatnost muzeja u Hrvatskoj temelji se ponajprije na suradnji muzeja i obrazovno-odgojnih institucija. Prednosti učenja u muzeju, potvrđene u praksi, višestruko su istaknute i u dosadašnjoj stranoj i domaćoj literaturi. Unatoč tome, spomenuta suradnja u Hrvatskoj nije sustavno provedena na službenoj razini i prvenstveno ovisi o pojedinačnom angažmanu i dobroj volji odgojitelja, odnosno nastavnika. Izlaganjem se želi istaknuti nužnost sustavnoga povezivanja muzejskih i obrazovno-odgojnih institucija na primjeru srednjoškolskoga predmeta Likovna umjetnost. Takav oblik suradnje podrazumijeva revidiranje Nastavnoga plana i programa pozivanjem na smjernice Nacionalnoga okvirnoga kurikuluma za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje (2011.). Postojeći zapadnoeuropski modeli usklađivanja školskoga kurikuluma s muzejima i drugim kulturnim institucijama poticajan su primjer raznolikih mogućnosti ostvarivih i u domaćoj sredini. S njima su putem studijskoga programa upoznati i studenti nastavničkoga smjera diplomskoga studija Odsjeka za povijest umjetnosti u Zagrebu, budući srednjoškolski profesori Likovne umjetnosti i muzejski pedagozi, koji pokazuju sve veći interes za mogućnosti neformalnoga vanučioničkoga učenja u muzeju. Taj se interes ogleda u odabiru tema diplomskih radova, osmišljavanju muzejskih radionica, suradnji s muzejskim pedagozima i slično. Studentski radovi i aktivnosti bit će predstavljeni izlaganjem kao doprinos budućoj kvalitetnijoj i sustavnijoj povezanosti muzejskih i odgojno-obrazovnih ustanova.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV