Citatna prednost znanstvenih radova objavljenih u otvorenom pristupu - Hebrang Grgić, Ivana (2012)
U izlaganju su bila prikazana dva aspekta istraživanja citatne prednosti otvorenog pristupa. Prvi aspekt uključuje najranija istraživanja koja su citatnim analizama različitih znanstvenih područja nastojala ustanoviti jesu li radovi objavljeni u otvorenom pristupu vidljiviji i citiraniji od onih koji nisu otvoreno dostupni (Harnad, Brodey idr.). U prvim godinama istraživanja citatne prednosti postavljen je metodološki koncept koji će poslužiti u nizu kasnijih istraživanja. Drugi aspekt istraživanja uključuje radove koji proučavaju razloge citatne prednosti u otvorenom pristupu (Kennicutt, Schwartz, Kurtz idr.). Prikazali su se i komentirali rezultati tridesetak istraživanja provedenih između 2001. i 2010. godine te je zaključeno postoji li citatna prednost za znanstvene članke objavljene u otvorenom pristupu i objašnjen je razlog citatne prednosti. U završnom dijelu izlaganja ukratko je objašnjena situacija vezana uz otvoreni pristup u Hrvatskoj. Definirale su se specifičnosti periferne znanstvene zajednice i ukratko analizirale navike i stavovi sudionika znanstvene komunikacije (knjižnica, izdavača, autora) u Hrvatskoj. Zaključak je ukazao na potrebu bolje popularizacije otvorenog pristupa među svim sudionicima znanstvene komunikacije.