Razvoj infrastrukture za podršku e-istraživanjima i položaj knjižnica u toj infrastrukturi - Vrana, Radovan (Array, 2012)
Istraživanja koja se danas odvijaju u sklopu nove razvojne faze koju prepoznajemo pod nazivom e-znanost pred znanstvenu zajednicu, knjižnice, ali i društvo postavljaju brojne izazove. U ovom radu žarište je postavljeno na nužnost razvoja infrastruktura za odvijanje istraživanja i komunikacije u sklopu e-znanosti bez kojih e-znanost nije moguća. Infrastrukture uključuju tehničke i organizacijske potencijale za odvijanje aktivnosti e-znanosti, ali i informacijske i ljudske potencijale koju omogućuju odvijanje tih aktivnosti. Infrastrukture trebaju omogućiti odvijanje znanstvenih istraživanja, ali i pohranu rezultata tih istraživanja uključujući i podatke istraživanja. Knjižnice su pritom nezaobilazan čimbenik za kvalitetno odvijanje e-znanosti. Njih očekuje redefiniranje vlastita položaja u akademskoj zajednici i usmjeravanje k novim oblicima suradnje sa znanstvenicima u onim tematskim područjima u kojima je znanstvenicima potrebno pružiti podršku u njihovim istraživanjima. Knjižnice su također potencijalni kandidati za dugoročnu skrb za rezultate znanstvenih istraživanja, u što su uključeni i podatci znanstvenih istraživanja. Buduća uloga knjižnica u sustavu e-znanosti ovisit će o njima samima. Cilj je rada istražiti temeljne činjenice u svezi s problemom razvoja infrastrukture, provedbom e-istraživanja i pozicioniranjem knjižnica u toj infrastrukturi.