Interferencija hrvatskog ili srpskog jezika u izgovoru engleskog konsonanta /v - Josipović, Višnja (Array, 1989)
Izgovoru engleskog konsonanta /v/ ne posvećuje se naročita pažnja ni u nastavi engleskog jezika ni u postojećoj kontrastivnoj literaturi. Izgovorni priručnici usredotočuju se na one engleske konsonante koji u hrvatskom ili srpskom nemaju sličnih fonološko-fonetskih korelata. Rezultati prikazanog istraživanja ukazuju na neke bitne fonološke i fonetske razlike između engleskog konsonanta /v/ i njegovog hrvatskog ili srpskog korelata /v/, zbog kojih pogrešna realizacija ovog engleskog frikativa u engleskom izgovoru naših govornika pridonosi cjelokupnom utisku stranog akcenta mnogo više nego što bi to postojeća kontrastivna literatura sugerirala.